Ilona's Katten en Konijnensalon
Last van klitten, haarballen of die vele losse haren? En bent u zelf niet in staat dit probleem op te lossen...?  Kom naar Ilona's Katten en Konijnensalon!

Konijnen

Bij mij in de salon worden ook konijnenvachten behandeld. Voornamelijk voor langharige konijnen is dit van belang. 

Het haar van konijnen kan enorm in de weg zitten. Zo kunnen langharige konijnen zichzelf niet goed wassen en kunnen ze hun blindedarm keutels niet goed opeten. Vooral zomers kan dit leiden tot een besmetting met maden, ook wel madenziekte genoemd. Ook kunnen er bij zowel langharig en als kortharige konijnen haarballen en darmverstoppingen ontstaan door de vele haren die het konijn tijdens het wassen van zichzelf oplikt.

De vacht van een langharig konijn kan wel 2 cm per maand groeien. Deze lange vacht gaat onherroepelijk klitten en uiteindelijk vervilten. Alleen door regelmatig zeer grondig te borstelen kan dit proces worden vertraagt. Dit is echter voor een eigenaar meestal niet haalbaar en daarom worden langharige konijnen vaak elke 8-12 weken geknipt tot een vooraf besproken lengte.

Indien er sprake is van veel klitten of zelfs van vervilting dan zal het konijn geschoren moeten worden. De huid van een konijn is erg dun en kwetsbaar en grote klitten kunnen om deze reden niet meer handmatig verwijdert worden. 

Kortharige konijnen hebben soms moeite om door hun ruiperiode heen te komen. U ziet dan overal de plukken 'oud' haar boven uitsteken. Deze oude vacht wordt tijdens een trimbehandeling (voor zo ver mogelijk) verwijderd.